de sleutel tot ieders droomhuis

NVM: woningcrisis wordt woningnood

10 januari 2020

Ieder kwartaal brengt NVM cijfers naar buiten over de stand van zaken op de woningmarkt. Dit is waardevolle data om trends te signaleren. Helaas zijn de trends die we over het laatste kwartaal van 2019 signaleren geen al te beste: NVM-voorzitter Onno Hoes spreekt inmiddels niet meer over een woningcrisis maar over woningnood.

Minder aanbod op woningmarkt

In het vierde kwartaal van 2019 werden 4% minder woningen te koop gezet in vergelijking met een jaar geleden. Normaliter is het laatste kwartaal van het jaar de periode waarin de meeste woningen de verkoop in gaan. Ondertussen blijft de vraag alleen maar toenemen. Het resultaat is dat steeds minder mensen een (nieuwe) woning kunnen kopen.

Veel nieuwbouw-aanbod

Opvallend is dat nieuwbouwwoningen langer te koop blijven staan. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat deze projecten zichzelf de markt uit prijzen. De prijzen van nieuwbouwwoningen stegen het afgelopen kwartaal met maar liefst 10%. Overigens zorgen de pfas- en stikstofcrisis ervoor dat er het afgelopen kwartaal minder bouwvergunningen uitgegeven werden.

Lastig voor starters

Starters op de woningmarkt hebben het het zwaarst met deze ontwikkelingen. De stijgende prijzen zijn vaak een obstakel voor hun. Bovendien is het steeds moeilijker voor starters om een sluitende financiering rond te krijgen, omdat de eisen voor een hypotheek ook verstrengd worden.

Meer Funda-bezoekers

Het afgelopen kwartaal werd Funda gemiddeld 56 miljoen keer bezocht door 4 miljoen unieke gebruikers. Dat is dus bijna 25% van Nederland! Funda blijkt nog steeds hét platform te zijn voor mensen die hun woning willen verkopen of op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Advies voor kopers en verkopers

Ben jij op zoek naar een woning? Nu is de tijd, meer dan ooit, om een makelaar in de arm te nemen die jou ondanks deze sombere vooruitzichten vooruit kan helpen. Juist op zulke momenten is een makelaar van onschatbare waarde in jouw zoektocht naar een nieuwe woning.

Wil jij jouw woning verkopen? Gebruik dan vooral Funda om jouw woning onder de aandacht te brengen. Met sfeervolle vastgoedstyling en professionele woningfotografie zorgen we ervoor dat jouw woning zeker op gaat vallen!