de sleutel tot ieders droomhuis

Help, mijn planten sterven!

14 januari 2020

Sommige mensen zijn gezegend met groene vingers. Helaas zijn wij niet zo goed in het verzorgen van planten als in het verkopen van huizen. Daarom gingen we op zoek naar tips waarmee onze planten de winter overleven. Klinkt dat jou ook als muziek in de oren? Met deze tips kun jij ook na de winter weer genieten van jouw planten. Dat geeft jouw huis toch net even wat meer kleur en sfeer!

Houd rekening met winterrust

Planten gaan met de koudere donkere dagen in winterrust. Dat is een soort winterslaap, maar dan voor planten. Doordat ze minder zonlicht krijgen zullen ze ook minder snel groeien, waardoor ze ook minder water nodig hebben. Je kunt van twee maal in de week terug naar eenmaal per week water geven. Cactussen kunnen in koude jaargetijden zelfs volledig zonder water!

Geef je planten voldoende zonlicht

Dat een plant in de winter minder zonlicht krijgt wil niet zeggen dat hij daar geen behoefte aan heeft! Zorg dat planten ook in de winter voldoende zonlicht krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld dat bepaalde hoeken van je huis in de winter net te weinig licht krijgen. Tip: wanneer je je planten water geeft, draai ze dan een kwartslag. Zo zorg je dat ze gelijkmatig groeien!

Vermijd de verwarming

Voor veel mensen betekent ‘voldoende licht’ een plekje op de vensterbank. Niet doen! Tenminste, niet wanneer de verwarming brandt. De warme, droge lucht van de verwarming is namelijk de grootste vijand voor jouw planten. Tegenwoordig is vloerverwarming ook steeds vaker een serieus probleem voor je planten. Overweeg daarom om je planten op een krukje te zetten of op een ander meubel. In ieder geval niet op een loeiende vloerverwarming!

Geef jouw planten een douche

Staan jouw planten al ver weg van brandende verwarmingen maar gaat het ze alsnog niet zo goed af? Dat ligt dan waarschijnlijk aan de te lage luchtvochtigheid. Je kunt dit compenseren door je planten af en toe met een plantenspuit te besproeien. Of zet een bakje water op je verwarming. Het water hierin verdampt en dat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid toeneemt. Dat is ook nog eens goed tegen jouw droge huid!

Houd de temperatuur stabiel

Ook als je planten niet direct bij een verwarming staan kunnen ze alsnog last krijgen van de warme lucht wanneer de temperatuur binnenshuis flink schommelt. Planten houden van een zo stabiel mogelijke temperatuur.

Ben alert op dode bladeren

Zeker in de winter doe je er goed aan om je planten regelmatig te controleren op dode bladeren. Ze zijn er wel maar ze doen niets meer – behalve de nog levende bladeren kostbaar zonlicht ontnemen.

Maar…

Uiteindelijk geldt voor elke tip dat die in veel gevallen van toepassing is op jouw plant, maar dat sommige planten gewoonweg andere behoeftes hebben. Zoek dus altijd even op of jouw plant misschien specifieke wensen heeft!

In veel gevallen is het voor planten in de winter fijner om in de tuin te staan. Daar zijn luchtvochtigheid, temperatuur en zonlicht meestal geen probleem. Is jouw tuin te klein of heb je geen tuin? Dan kennen wij nog wel iemand…  Bekijk het actuele aanbod!