de sleutel tot ieders droomhuis

Nieuwe cijfers 2de kwartaal NVM; de woningmarkt snakt naar nieuw aanbod

12 juli 2018

De NVM publiceerde vandaag haar kwartaalcijfers over het 2de kwartaal van 2018. Wat wederom wordt bevestigd is dat de woningmarkt nu toch echt snakt naar nieuw aanbod. Dalende transactieaantallen door een te laag aanbod, prijsstijgingen en te weinig nieuwbouw om de groei bij te kunnen benen. Als gevolg van deze ontwikkelingen wordt het belang van de aankoopmakelaar nogmaals benadrukt. Dit vanwege de toegevoegde waarde die zij kunnen bieden om snel te kunnen schakelen in de huidige woningmarkt.

Een aantal cijfers op een rijtje
De NVM cijfers concluderen dat er voor het vierde achtereenvolgende kwartaal in Nederland minder woningen verkocht zijn, namelijk bijna 11%. Ook zien we een hoop gebeuren rondom de verkoopprijs. De prijs is in het afgelopen kwartaal gestegen naar een gemiddelde van 288.000. Dit is 10,4% meer ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is de verkooptijd niet zo kort geweest sinds het jaar 2000. De looptijd van verkochte woningen in Nederland bedraagt nu gemiddeld 45 dagen. Dat is maar liefst 16 dagen minder dan een jaar geleden. En zoals de cijfers laten zien snakt de woningmarkt naar meer aanbod. Het woningaanbod is namelijk in een jaar tijd met een derde gedaald.

Te weinig nieuw aanbod
Sinds 2013 is het aandeel van de woningverkopen waarbij een aankoopmakelaar betrokken is, toegenomen van 11% tot bijna 20% halverwege 2018. Een ontwikkeling die groeit door de relatief krappe woningmarkt. Wat we zien is dat mensen nu eerst een huis kopen en daarna hun woning pas verkopen. In de tijd van crisis was dit precies andersom. Toen was het noodzaak om eerst een koper voor je huis te vinden, voordat je zelf actie ging ondernemen. Het was destijds ook niet moeilijk om een woning te vinden met dat ruime aanbod. Echter, in de huidige woningmarkt wordt in ruim 70% van de gevallen al een nieuwe woning gekocht voordat het huidige woonhuis verkocht wordt. Hierdoor staat de woningmarkt op zijn kop. Zodra men de door hen gewenste woning niet kan vinden, stokt de noodzakelijke doorstroming.

Aankoopmakelaar blijkt onmisbaar
De aankoopmakelaar blijkt dus van onmisbare waarde. Bij 20% van de aankopen dit jaar (tot nu toe) was een aankoopmakelaar betrokken. In de huidige woningmarkt is het een must om snel te kunnen schakelen. Woningen worden abrupt verkocht en halen in sommige gevallen niet eens de Funda pagina. Waardoor huizenzoekers steeds weer misgrijpen. Een aankoopmakelaar kan je op dat moment de snelheid, maar zeker ook de deskundigheid bieden waar het bij de koper aan te kort schiet. Hierbij is het noodzakelijk om als mogelijke koper de aankoopmakelaar vooraf goed te informeren over de behoeften. Waardoor de aankoopmakelaar vervolgens goed voorbereid aan de slag kan. Ook is de aankoopmakelaar er om de emotie uit een aankoop te halen. Op deze manier kan er een rationele (financiƫle) keuze worden gemaakt. Want ook de huizenprijzen van het afgelopen jaar zijn rare sprongen aan het vertonen.

Grijp jij ook steeds langs je droomhuis? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.