de sleutel tot ieders droomhuis

Licht aan de horizon op de woningmarkt

15 april 2019

Afgelopen week zijn de nieuwe kwartaalcijfers van NVM bekendgemaakt. Die liegen er niet om! NVM concludeert dat de krapte op de woningmarkt (helaas) nog enige tijd zal aanhouden, maar dat de echte gekte zal afnemen in de loop van 2019. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er namelijk 3,2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan in datzelfde kwartaal in 2018.

‘Het nieuwe normaal’

Als we de cijfers van NVM mogen geloven, dan stabiliseert het aantal verkopen en bereiken we weer ‘het nieuwe normaal’. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 3,2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de prijsstijgingen, hoewel ze nog steeds doorzetten, lijken zich enigszins te gaan stabiliseren. Voor veel kopers is het plafond van hun bestedingsruimte inmiddels al bereikt.

Regionale cijfers

Ook in regio de Kempen is deze trend zichtbaar. In gemeente Veldhoven lag de gemiddelde transactieprijs in het eerste kwartaal van 2019 op € 317.800; een daling van 8,8%. In gemeente Reusel-de Mierden kwam het gemiddelde uit op € 333.300, wat neer komt op een daling van 1,6%.

Minder te kiezen

Dat houdt helaas in dat mensen met een kleiner budget – denk aan starters en jonge gezinnen – nog steeds niet zo veel te kiezen hebben. De verkoop van woningen tot € 150.000 daalde namelijk maar liefst 41% ten opzichte van vorig jaar. Daar komt nog bij dat de verkooptijd in het eerste kwartaal van 2019 45 dagen bedroeg; 9 dagen minder dan een jaar geleden.

Minder te koop (maar niet lang meer)

De kleine stijging in woningaanbod die eind vorig jaar nog zichtbaar was heeft in het eerste kwartaal niet doorgezet. Dit kwartaal is een daling van het aantal te koop staande woningen zichtbaar. In vergelijking met een jaar eerder is de daling zelfs 17%. De daling lijkt veel, maar kijkend naar een langere periode lijkt ook op dit vlak de markt zich te gaan stabiliseren. Een andere graadmeter voor toekomstige verkoop is het aantal woningen dat nieuw in de verkoop gaat. Dat aantal steeg in het eerste kwartaal met 2,9%!

Nieuwbouw: te duur?

Meerdere factoren zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen momenteel voor veel mensen te duur zijn. Al vijf kwartalen op rij daalt de verkoop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het duurt dan ook steeds langer (soms zelfs wel 9 maanden) voor nieuwbouwprojecten 70% voorverkoop realiseren; dit is de kritische grens die vaak gehaald moet worden voordat er gebouwd gaat worden.

Trends zetten door

De trends van eind 2018 zetten zich door. De prijsstijging vlakt af, evenals de sterke daling van het aantal transacties. Ondanks krapte lijkt de woningmarkt zich dus te stabiliseren.

Wil jij ook inspringen op de kansen die de lokale huizenmarkt te bieden heeft? Een lokale makelaar die de juiste kennis heeft en over een groot netwerk beschikt kan dan van doorslaggevende waarde zijn voor jouw nieuwe woning. Neem eens contact op met Pit Makelaars en wie weet is jouw droomhuis binnenkort geen luchtkasteel meer.