de sleutel tot ieders droomhuis

Waarvoor heb ik een taxatierapport nodig?

10 mei 2019

Wanneer je een huis wilt kopen kun je niet om de term ‘taxatierapport’ heen. Dit is de bepaling van de marktwaarde van een woning, uitgevoerd door een deskundige. Zonder een taxatierapport kun je vaak geen hypotheek krijgen, dus ook geen woning kopen zonder eigen middelen. Vandaag lees je waarom een goed taxatierapport zo belangrijk is.

Taxatierapport voor de hypotheek
De meest voorkomende reden om een woning te laten taxeren is voor een hypotheek aanvraag. De bank wil namelijk weten wat een woning waard is en of het risico van jouw hypotheek acceptabel is.

Ook voor een nieuwbouwwoning kan een taxatie worden gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer je een woning laat bouwen in eigen beheer (met een eigen aannemer en architect). Ook als je een nieuwbouwwoning pas een bepaalde tijd na oplevering koopt kan jouw hypotheekverstrekker alsnog een taxatie verlangen. Bij een nog te bouwen huis maakt de taxateur een taxatie op basis van de plannen, het bestek en de tekeningen van de nog te bouwen woning.

Wanneer wordt er getaxeerd?
Doorgaans vindt taxatie pas plaats nadat er een koopcontract is getekend. Wanneer een koper heeft gekocht onder voorbehoud van financiering gaat de koop van een huis pas door als de financiering rond is; dit staat in de ontbindende voorwaarden. Het is verstandig om de taxatie uit te laten voeren vóórdat de ontbindende voorwaarden verlopen. De uitkomst van een taxatierapport kan invloed hebben op je leenmogelijkheden. De uitkomst van het taxatierapport kan dus van invloed zin of je wel voldoende kunt lenen om je nieuwe huis te kunnen betalen. Indien je na het verlopen van de ontbindende voorwaarden nog onder de koop uit wilt, kun je namelijk een fikse boete verwachten.

Is een taxatie verplicht?
Zoals gezegd wordt een taxatie door veel banken verplicht in het geval je een hypotheek wilt aanvragen. Meestal wordt er dan gevraagd om een gevalideerde taxatie bijvoorbeeld van NWWI. Ook dient de taxatie door een onafhankelijke taxateur te worden uitgevoerd, die niet zelf betrokken is bij de koop of verkoop van een woning.

Ervaring en kennis zijn onmisbaar bij het taxeren van woningen. Onze NVM makelaar en taxateur, Anita Fiers heeft 22 jaar ervaring in het makelaarsvak. Wij verzorgen taxaties op basis van de meest gangbare taxatiemodellen.
De taxatierapporten van Pit Makelaars kunnen worden gebruikt voor alle voorkomende doelen, zoals financiering, boedelscheiding, successie, splitsing of op verzoek van een rechtbank. Daarnaast verzorgt Pit Makelaars ook gecertificeerde taxaties, wat door de meeste banken en geldverstrekkers gevraagd wordt.

Anita Fiers van Pit Makelaars is lid van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) en werkt volgens de NVM- en Taxateursunie en/of NWWI-normen.

Wanneer wij een taxatie uit mogen voeren maken we met plezier ruimte in onze agenda vrij.