de sleutel tot ieders droomhuis

Hoe werkt de bedenktijd?

26 april 2018

Jullie hebben zojuist je woning verkocht en tevens zelf een leuke woning op het oog! De volgende stap die nu plaats zal vinden is het tekenen van de koopovereenkomst. Wat hier natuurlijk altijd bij komt kijken is de ‘bedenktijd’. Als koper heb je namelijk recht op bedenktijd voordat de koop definitief zal worden afgerond. Maar hoe gaat deze bedenktijd nu precies in zijn werk?

Drie dagen bedenktijd

Wanneer we spreken over deze bedenktijd dan gaat het om precies te zijn om drie dagen bedenktijd. Een koper heeft dus drie dagen de tijd om nog eens rustig te overdenken of hij/zij de aankoop definitief wil maken. In deze dagen is de potentiële koper geheel vrij om nog af te zien van de verkoop. Om deze bedenktijd dus (officieel) in te laten gaan is het van belang dat beide partijen hiervan op de hoogte zijn. Zo voorkom je dat hier later eventueel onenigheid over ontstaat.

Belangrijk om te weten: de bedenktijd begint de dag ná dat het contract door de verkoper en koper ondertekend is. Ook dient de koper een kopie van deze koopovereenkomst te ontvangen.

Meer dan drie dagen?

In sommige gevallen duurt de bedenktijd langer dan drie dagen. Het is namelijk zo dat de bedenktijd altijd eindigt op een ‘werkdag’. De bedenktijd kan dus niet eindigen op een zaterdag, zondag of feestdag. In al deze gevallen wordt de bedenktijd verlengt tot de eerste normale werkdag.

Waarom bedenktijd?

De bedenktijd is ingevoerd ter bescherming van de consument. Om precies te zijn, ter bescherming van de koper. Het neemt de kopers in bescherming om geen overhaaste beslissingen te nemen. Heeft de koper wel onder druk een beslissing genomen en een koopakte getekend, dan is er nog een mogelijkheid om zich te bedenken. Want we hebben het hier immers wel over het kopen van een woning.

Is het contract overhandigd?

Zodra de koopakte getekend is, is het van belang dat je als verkoper in het bezit bent van een door de koper ondertekent ontvangstbewijs. Hierdoor heb jij bewijs van wanneer de koopakte door de koper is getekend en de koper een kopie heeft ontvangen van de koopovereenkomst. Dit ontvangstbewijs is meestal een extra bladzijde die aan de koopakte hangt.

Nu je bovenstaande uitleg hebt gelezen ben je (hopelijk) wat wijzer geworden omtrent de in’s en out’s over de bedenktijd. Nog een laatste opsomming voor jullie op een rij:
– Is de koopovereenkomst getekend?
– Ben je in het bezit van een ontvangstbevestiging?
– Is er al eerder gebruik gemaakt van de bedenktijd? (Eenzelfde koper mag maar een keer gebruik maken van zijn recht op bedenktijd bij eenzelfde woning)
– De bedenktijd kan niet eindigen in het weekend of op een feestdag.

Zit je nog steeds met een brandende vraag over de bedenktijd? Of wil je graag advies ontvangen? Stel dan gerust je vraag via makelaar@pitmakelaars.com of bel 040-2553003.