de sleutel tot ieders droomhuis

Ben jij onlangs ook overboden tijdens de jacht op je droomhuis?

05 juni 2018

Je kunt er niet omheen en hebt het vast ook al gemerkt.. Zoek je een koophuis in regio Eindhoven of de Kempen? Bereid je dan maar voor op een hevige concurrentiestrijd met andere huizenkopers. We zien namelijk dat steeds meer koophuizen worden verkocht boven de vraagprijs. Huizenkopers merken hoge concurrentie bij de meest gewilde huizen. Maar hoe gaat bieden op je droomhuis nu in zijn werk zodra er meerdere geïnteresseerden zijn?

Maak een weloverwogen keuze
Denk allereerst goed na over je openingsbod! Indien je merkt dat er meer gegadigden zijn voor het huis dat je op het oog hebt, is het belangrijk goed na te denken over het openingsbod. Laat je op dit moment niet leiden door emotie, maar schakel ratio in (ofwel een professionele blik). Baseer je keuze op de daadwerkelijke waarde van het huis aan de hand van een taxatie. En laat je dus vooral niet te veel beïnvloeden door je enthousiasme. De ervaring leert namelijk dat wanneer er veel kijkers zijn, deze kijkers niet allemaal een bod uitbrengen. Daarnaast weet je natuurlijk ook nooit wat overige bieders besluiten. In de praktijk zien we namelijk vaak dat de hoogte van de biedingen zeer uiteenlopen.

Veel voorkomende misverstanden over bieden op een huis
Bieden op een huis is een serieuze zaak en daar ontstaan regelmatig misverstanden over. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht dat zodra je in onderhandeling bent met een makelaar, de makelaar geen bezichtigingen mag plannen met anderen. Dit mag natuurlijk wel. De verkoper is vrij om tijdens een onderhandeling andere kijkers de woning te laten bezichtigen.

Ook horen we af en toe de opmerking; ‘Ik heb de vraagprijs geboden dus het huis is verkocht aan mij’. Helaas, was het maar zo gemakkelijk in de vastgoedbranche. Zodra je besluit de vraagprijs of hoger te bieden zorgt dit niet voor de garantie tot succes. De verkoper bepaalt zelf of het bod wordt geaccepteerd.

In sommige gevallen ontstaat er ook onduidelijkheid over de volgende stelling: ‘De makelaar wil voor morgen 12.00 weten of we akkoord gaan met het tegenbod. Ik heb in dit geval toch recht op drie dagen bedenktijd?’ Je hebt in dit geval geen recht op bedenktijd. De drie dagen bedenktijd regeling geldt namelijk pas wanneer de koper een door beide partijen getekende koopakte heeft ontvangen. Waarom in dit geval geen bedenktijd geldt? Dit is omdat er geen wettelijke regels bestaan over het feit hoeveel tijd iemand krijgt om op een bod te reageren. De makelaar kan bijvoorbeeld een besluittermijn aan het tegenbod hangen om een onderhandeling te versnellen.

Tevens wordt er in sommige situaties gedacht dat de makelaar in een onderhandeling niet het uiterste bod mag vragen. Dat is deels waar. De makelaar mag de twee partijen inderdaad niet tegen elkaar uitspelen. Echter, ontvangt de makelaar een bod van een ander, dan kan hij om een uiterst bod vragen (en eventueel de onderhandelingen met jou beëindigen).

Nu je droomhuis kopen?
Wil jij nu ook wel eens in aanmerking komen voor je droomhuis? Zonder continu te horen te krijgen dat je er helaas weer hebt naast gevist, of dat je bent overboden? Schakel dan de vakkundige hulp in van Pit makelaars.

Voor een vrijblijvend adviesgesprek bel naar 040 255 3003 of stuur een mailtje makelaar@pitmakelaars.com.