de sleutel tot ieders droomhuis

Realiseer jouw droomhuis!

20 september 2019

Dit weekend vindt in Jaarbeurs Utrecht de jaarlijkse Beurs Eigen Huis plaats. Het is een uitgelezen mogelijkheid om je te verdiepen in bouwen, verbouwen, wonen en verduurzamen. Voor de thuisblijvers zetten we vandaag 10 tips op een rijtje om jouw droomhuis te realiseren.

Tip 1: Stel je budget vast

Je wilt van je huis ook echt je thuis maken. Om te kunnen weten wat er mogelijk is doe je er goed aan te zorgen dat je weet wat je budget is. Ook met een financieel plan kun je een paleisje voor jezelf realiseren.

Tip 2: Weet wat je wilt

Maak een helder plan van wat je wilt gaan doen. Daarmee voorkom je vragen tijdens de verbouwing en heb je altijd inzichtelijk wat je aan het doen bent.

Tip 3: Doe inspiratie op bij anderen

Je hoeft het wiel zelf niet opnieuw uit te vinden. Wanneer je niet goed weet wat je wilt kun je inspiratie opdoen om je heen – bij vrienden, familie, maar ook in bladen. En natuurlijk op Beurs Eigen Huis.

Tip 4: Inventariseer de kosten vooraf

Gewapend met je budget en je wensen kun je gaan inventariseren wat realistisch is binnen jouw budget. Houd wel altijd rekening met onverwachte kosten: zorg dus voor een buffer.

Tip 5: Bedenk waar je wilt wonen

Net zoals voor verhuizen geldt ook voor bouwen dat de plek je aan moet spreken. Dorp of stad? Een rustige of levendige wijk? En hoe belangrijk vind je een tuin? Dit soort vragen moet je jezelf stellen.

Tip 6: Houd rekening met lichtinval

Super vervelend: na een dag werken plof je voor de TV – en moet je vervolgens de gordijnen al dicht doen omdat de zon recht op je scherm staat. Het lijkt iets heel onbenulligs, maar het is goed om na te denken over de lichtinval. Je wilt bijvoorbeeld ook dat jouw planten voldoende licht hebben.

Tip 7: Duurzaam is de toekomst

De titel zegt eigenlijk alles al. Huizen worden steeds duurzamer; het eind van gasaansluitingen komt nabij. Zorg dat jouw huis dus ook toekomst-proof is. Ga je een dakkapel zetten? Overweeg dan ook zonnepanelen – ze zijn per slot van rekening toch al bezig op je dak.

Tip 8: Schakel professionals in

Zoek een goede aannemer die bij je past en stel duidelijke afspraken op. Dat je een goede aannemer hebt wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen; blijft altijd betrokken bij de bouw om in de gaten te houden of alles naar wens blijft verlopen.

Tip 9: Check de vergunningen

Heb je voor jouw verbouwing vergunningen nodig? Het aanvragen van een vergunning kan tot wel zes weken duren. Zorg dat je weet of je er eentje nodig hebt en zo ja, dat je er op tijd bij bent.

Tip 10: Verbouwen… of toch verhuizen

Weet je wel zeker dat je wilt verbouwen? Er komt soms een hoop bij kijken, zeker als je verschillende ‘mannetjes’ moet hebben en die zodanig in moet plannen zonder dat ze elkaar in de weg lopen. Toch maar verhuizen dan? Wie weet is jouw droomhuis al gebouwd.