de sleutel tot ieders droomhuis

Verkoop je huis sneller dankzij een goed energielabel

05 juni 2020

Een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning is aantrekkelijker dan een woning met een slecht energielabel. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat een woning sneller verkocht wordt als deze energiezuinig of -neutraal is. Hoe kun jij jouw te verkopen huis aantrekkelijker maken door het energielabel te verbeteren?

Groen betekent besparen

Dat een woning met een gunstig energielabel aantrekkelijk is zal niet zo gek klinken: met een groen energielabel kan je op jaarbasis duizenden euro’s besparen. Daarnaast woon je er prettiger – makkelijk een behaaglijke temperatuur en nooit koude voeten! – en draag je ook bij aan een beter milieu. Wij hebben tips op een rijtje gezet waarmee je dat kunt bewerkstelligen.

Isoleer je woning

Met een goede isolatie houdt je huis beter warmte vast in de koudere maanden, waardoor de verwarming minder hoeft te draaien. Isolatie is de beste eerste stap naar een beter energielabel, omdat je hier de meeste winst kunt behalen. Je kunt er zelfs voor kiezen om te beginnen met selectief isoleren, om zo met een kleine investering toch effect te kunnen sorteren. Denk bijvoorbeeld aan de muren, ramen (dubbel glas), het dak, of de vloer.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering die zich na 6 à 8 jaar gaat terugbetalen door het zelf opwekken van energie. Gelukkig worden zonnepanelen steeds goedkoper. Zonnepanelen zorgen bovendien dat de waarde van je woning toeneemt.

Laat een hr-ketel plaatsen

Wanneer je nog een oude cv-ketel hebt kan het zijn dat deze minder zuinig is. Een zogenaamde hoge rendements (hr)-ketel zorgt voor lagere gaskosten en maakt jouw energielabel ‘groener’.

Subsidiemogelijkheden

Er zijn dus veel mogelijkheden om energie te besparen. Wist je dat je ook subsidie kunt vragen? Geen idee waar je moet beginnen? Ga naar Energiesubsidiewijzer.nl voor een overzicht van de regelingen. Op deze site kun je zien waar je recht op hebt.

Zorg dat je energielabel in orde is

De term is al meerdere malen gevallen: het energielabel. Dit is het document waarin alle energiezuinige maatregelen van je huis beschreven zijn. Het niet kunnen overleggen van een energielabel kan je een boete opleveren bij verkoop. Heb je wel een energielabel maar is deze niet actueel, dan ben je indirect een dief van je eigen portemonnee. Zorg dus voor een aangepast energielabel wanneer je iets aan je huis hebt verbouwd. Je vraagt hem gemakkelijk hier aan.