de sleutel tot ieders droomhuis

Verkoop bij inschrijving, hoe werkt dat?

24 oktober 2018

Eindelijk is het dan zo ver, je hebt jouw droomwoning gevonden! Maar helaas, je bent niet de enige die de woning in het vizier heeft.. In de huidige woningmarkt besluiten verkopers regelmatig om een verkoop bij inschrijving te organiseren. Maar hoe werkt zo’n verkoop bij inschrijving precies? En hoe zorg je dat je goed voorbereid een bod uitbrengt?

Verkoopmethode
Verkoop bij inschrijving is een verkoopmethode waarbij verschillende geïnteresseerden tegelijk een bod uitbrengen. Deze manier van verkopen zien we regelmatig terug in de huidige woningmarkt. Met name wanneer de verkoper vooraf weet dat er veel vraag is naar zijn of haar woning. Lopende onderhandelingen (kunnen) worden stopgezet, waarna alle geïnteresseerden via een inschrijving een bod mogen uitbrengen.

In veel gevallen mogen de bieders voorafgaand aan het uitbrengen van het bod, de woning nog een laatste keer bezichtigen. Hiervoor wordt meestal een gezamenlijke open dag georganiseerd. Kort na het sluiten van de inschrijving zal de verkoper beslissen of hij of zij de woning aan de hoogste bieder gunt. De verkoper mag zelf bepalen met welke gegadigde hij zaken wil doen. De keuze van de verkoper wordt niet alleen bepaald door de hoogte van het bod. Ook de bijbehorende voorwaarden zijn van groot belang. Wanneer er bijvoorbeeld twee gelijke biedingen zijn waarvan de ene een voorbehoud maakt voor de financiering en de ander niet zal het in het voordeel van de verkoper zijn te kiezen voor het bod zonder financieringsvoorbehoud.

Een eerlijke manier van bieden?
Regelmatig krijgen wij de vraag of dit een eerlijke manier van bieden is. Bij een verkoop middels inschrijving weet je niet wat de hoogte en voorwaarden zijn van de andere biedingen. Alle bieders krijgen op deze manier een gelijke kans om hun bod voor te leggen bij de verkopende partij. We zien vaak gebeuren dat gegadigden een hoger bod uitbrengen om op die manier meer kans te maken op het huis.

Een weloverwogen bod
Het is hierbij erg belangrijk dat je een weloverwogen bod uitbrengt. Laat je vooral niet meeslepen door de drang om andere te overbieden. Rationeel blijven denken is hierbij noodzakelijk. Bedenk wat voor jou een serieus bod is, maar ook wat de woning daadwerkelijk waard is. Zodat je voor nu de juiste beslissing neemt. Bedenk dat er ook weer een tijd aan breekt dat je het huis wilt verkopen. Dan is het van belang dat je bij de aankoop niet te veel hebt betaald. Ook de courantheid van het huis is van groot belang bij het nemen van een aankoopbeslissing. In de huidige woningmarkt worden vele huizen makkelijk en snel verkocht. Maar hoe is de verkoopbaarheid van je nieuwe huis in de toekomst? Het is daarom belangrijk om het bod te bespreken met een professionele NVM makelaar. Doe een serieus bod, maar betaal ook zeker niet te veel!

Wil jij gaan bieden op een woning waarbij de methode verkoop bij inschrijving gehanteerd wordt? Neem dan contact op met Pit makelaars. Wij helpen je graag op weg.