de sleutel tot ieders droomhuis

Veelgestelde vragen aan de makelaar

09 november 2018

Wat houdt de drie dagen bedenktijd precies in? En wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen? Wanneer je op het punt staat je huis te gaan verkopen of een nieuw huis te kopen zijn hierbij vaak veel onduidelijkheden. Ook wij van Pit makelaars merken terugkerende vragen bij mensen die wij ontmoeten bij bezichtigingen en tijdens de onderhandelingen. Om je zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een aantal van deze veelgestelde vragen op een rijtje gezet!

Wat houdt de ‘bedenktijd’ in?
Wanneer we spreken over bedenktijd, dan gaat het om precies te zijn om drie dagen bedenktijd. Een koper heeft dus drie dagen de tijd om nog eens rustig te overdenken of hij/zij de aankoop definitief wil maken. In deze dagen is de potentiële koper geheel vrij om nog af te zien van de aankoop van het nieuwe huis. De bedenktijd gaat (officieel) in op het moment dat de koper een kopie ontvangt van de (zowel door verkoper, als door koper) getekend koopakte. Belangrijk om te weten: de bedenktijd begint de dag ná dat de koper een kopie ontvangt van het contract dat zowel door de verkoper als de koper ondertekend is.

Terwijl er onderhandeld wordt over een bod, mag een verkoopmakelaar dan nog doorgaan met bezichtigingen?
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft natuurlijk niet tot een definitieve verkoop te leiden. Daarnaast wil de verkopende partij in veel gevallen graag weten of er nog meer belangstelling is voor de woning. Ook is het toegestaan om van meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd een bieding te ontvangen. De makelaar zal in dit geval de belangstellenden mededelen dat er al een bod op tafel ligt.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
Natuurlijk is de verkoper niet verplicht de woning aan degene te verkopen wie de vraagprijs biedt. Er is namelijk wettelijk bepaald dat een vraagprijs gezien mag worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper heeft hierin altijd de beslissende stem of het bod wel of niet geaccepteerd wordt.

Ik ben de eerste die een bod heeft uitgebracht op de woning, gaat de makelaar dan ook met mij als eerste in onderhandeling?
Dit hoeft niet. De verkoper bepaald namelijk (in overleg met de verkopend makelaar) met wie hij de onderhandeling wil aangaan. Om teleurstelling te voorkomen is het daarom aan te raden altijd even aan de verkopend makelaar te vragen wat de stand van zaken is en welke verkoopprocedure er gehanteerd wordt.

Hoe worden het aantal vierkante meters van een woning berekend?
Als NVM-makelaar zijn wij verplicht volgens de afgesproken meetinstructie die in de makelaardij gehanteerd wordt. Hiervoor meten we precies het aantal vierkante meters van een woning op. Er is vastgelegd wat er wel of niet wordt meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement. Voor het berekenen van een woning of appartement wordt er door de (NVM)makelaar een onderscheidt gemaakt tussen vier verschillende ruimten: woonruimte (bijv. de woonkamer, keuken en slaapkamers), overige inpandige ruimte (bijv. een aangebouwde garage), gebouw gebonden buitenruimte (bijv. een balkon) en externe bergruimte (bijv. een losstaande garage). Lees meer over het bepalen van de gebruiksoppervlakte.

Heeft mijn woning een energielabel (nodig)?
Sinds 2008 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning in het bezit te zijn van een geldig energielabel. Een energielabel geeft een indicatie over hoe energiezuinig de desbetreffende woning is. Zodra een woning verhuurt of verkocht wordt zonder label, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper/verhuurder opleggen. Hierbij kun je denken aan een boete of een last onder dwangsom met de verplichting om het energielabel alsnog aan te schaffen.

Valt de courtage voor de makelaar ook onder de kosten koper?
Nee, de makelaarscourtage valt niet onder de kosten koper. Wat er wel onder de kosten koper valt zijn de overdrachtsbelasting en de notaris kosten. De kosten van de verkopende makelaar zijn altijd voor rekening van de verkoper.

Wordt er in de tekst hierboven geen antwoord gegeven op je vraag? Of wil je nog meer weten? Neem dan contact op met een van onze collega’s. Zij helpen je graag verder!