de sleutel tot ieders droomhuis

Twijfel jij ook tussen verbouwen of verhuizen?

12 februari 2019

Het kan best wel een lastige keuze zijn. Beslissen of je gaat verbouwen of verhuizen. Bij beide zijn er natuurlijk voor- en nadelen te benoemen. Welke je tegen elkaar afweegt in geval van twijfel. Uiteindelijk neem je zo’n beslissing toch ook niet iedere dag! Hopelijk kunnen we jou helpen met je keuze door middel van deze blog.

De kosten
Iets wat een grote rol speelt in de keuze zijn natuurlijk de kosten. Zowel bij verbouwen als bij verhuizen naar een andere woning zijn grote bedragen gemoeid. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen op het gebied van kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Wat is het budget?
  • Is verbouwen veel duurder dan het verhuizen? Of is het juist andersom?
  • Hoeveel geld heb ik er voor over?
  • Kan ik extra geld lenen? Wat gaat er veranderen bij mijn hypotheek?
  • Verandert de teruggave van de belasting?

Door deze vragen aan jezelf te stellen en hier antwoord op te geven ben je al een stapje verder, maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn nog veel meer aspecten die in je keuze meespelen.

Je huidige woning verkopen
Als je twijfelt of je je huidige woning wel wilt verkopen en wilt gaan verhuizen, zijn er verschillende aandachtspunten waar je aan kunt denken. Als voorbeelden: hoe je je voelt in je huidige huis, hoe belangrijk de afstand naar familie en vrienden voor je is en natuurlijk de verkoopbaarheid van je huidige woning.

Het blijkt dat ruimtegebrek de meest voorkomende reden is om te willen verhuizen. Wanneer je dat namelijk niet goed kunt oplossen in je huidige woning, zal je verder moeten kijken. Verder is het gevoel dat je hebt in een buurt ook van belang. Wanneer je in jouw buurt geen sociale contacten hebt en je sociaal leven vindt plaats op een andere locatie, is de kans dat je wilt verhuizen groter.

Een reden waarom veel mensen bij de overweging verbouwen of verhuizen kiezen voor verhuizen is ook vaak de ruimere hypotheekmogelijkheden bij verhuizen. Dat klinkt vreemd. Toch blijkt het een veel gehoorde reden om te verhuizen. Bij veel hypotheken is het zo dat je enkel bij verhuizen boete vrij mag aflossen. Betaal je op dit moment een hoge rente? Dan kan het zijn dat verhuizen de enige mogelijkheid is om van deze hoge rente verlost te worden. Meer dan eens hebben we mensen geholpen die een flinke stap vooruit in hun wooncarrière en toch fors lagere maandlasten. Het is dus de moeite waard om dit te onderzoeken.

Het verbouwen van je huis
Een andere optie is het verbouwen van je woning. Uiteraard zijn hier ook diverse aandachtspunten van belang, zoals: de verbouwkosten, de eventueel benodigde vergunning en de soms nogal hectische verbouwperiode. Daarnaast is de omgeving ook van belang. Als je door bijvoorbeeld werk aan een bepaalde omgeving bent verbonden, blijf je sneller in je huidige woning en kies je voor de optie verbouwen. Ook heeft het sociale leven en de mate waarin jij je verbonden voelt met een woning invloed op de keuze.

Veel mensen hebben in de loop der jaren aanpassingen doorgevoerd aan het huis waarin ze nu wonen. Vaak ben je hierdoor erg tevreden met het grootste deel van je huis. De wensen die er dan overblijven zijn vaak van dien aard dat aanpassen van het huidige huis meer brengt dan op zoek gaan naar een nieuwe woning. Dit omdat een nieuwe woning vaak ook niet 100% perfect is en eventueel ook aanpassingen vergt.

Wanneer je tevreden bent met de locatie en de basis van je woning, maar bijvoorbeeld wel behoefte hebt aan een ruimere woonkamer, dan is verbouwen een goede optie.

Wil je gewoon eens een keer van gedachten wisselen en jouw persoonlijke voor- en nadelen van verbouwen of verhuizen met ons bespreken? Bel ons dan zeker voor een afspraak. Wij gaan hier graag een uurtje met je voor zitten.