de sleutel tot ieders droomhuis

Speel je op safe of waag je liever een gokje?

29 mei 2019

Wat doe jij als je je droomhuis hebt gevonden? Ga jij direct over tot kopen of wil je eerst zorgen dat je huidige woning verkocht is? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van jouw situatie.

Eerst verkopen, dan kopen

Dit is de veilige optie: je voorkomt zo dat je met dubbele woonlasten komt te zitten. Je weet wat jouw huis opgebracht heeft en kunt dus ook bepalen of je (een deel van) die overwaarde mee wilt nemen in de aankoop van je nieuwe huis. Misschien heb je die overwaarde wel echt nodig voor je nieuwe woning!

Ondanks de vaart waarmee huizen tegenwoordig soms verkocht worden kun je onzeker zijn over de gewildheid van je huidige woning. Gaat die wel zo snel verkopen als je zou willen? De kans op dubbele woonlasten is dan ook reëel en kan een goede reden zijn om de aankoop van iets nieuws uit te stellen tot je zeker weet dat je huidige woning verkocht is.

Als je eerst iets verkoopt zul je ook meer tijd kunnen nemen om jouw huis te verkopen voor het bedrag wat jij het waard vindt – want je hóeft er niet uit. Houd er dan wel rekening mee dat je misschien op zoek moet naar een tussenoplossing, zoals een huurwoning.

Eerst kopen, dan verkopen

Als je denkt dat jouw droomhuis niet meer op de markt is wanneer jij eenmaal je huis hebt verkocht, dan kun je er gewoon voor gaan. Maar dat is niet zonder risico’s. Je gaat er namelijk van uit dat je je huidige woning binnen afzienbare tijd verkoopt, omdat je anders (lange tijd) met dubbele lasten zit. Het kan zijn dat je genoeg spaargeld hebt opgebouwd dat als buffer kan functioneren, of dat je bang bent dat jouw droomhuis anders aan je neus voorbij gaat.

Als hierdoor de nood om te verkopen hoog wordt kan het ook zo zijn dat je niet voor je huidige woning kunt vragen wat je hem waard vindt. Ook bijvoorbeeld als je een nog te bouwen woning koopt zul je in veel gevallen eerst moeten kopen, omdat jouw nieuwe woning er nog niet is!

Pit adviseert…

Eerst verkopen en dan pas kopen geeft je veel meer zekerheid in de verkoop en biedt je een eerlijke vraagprijs. Toch kan de huidige stand van de zaken op de woningmarkt, zeker in de regio Eindhoven, een reden zijn om de gok de wagen en eerst iets te kopen. Want als je een courante woning bezit kan het snel gaan!

In dat geval kunnen wij supersnel schakelen. Ons advies is de gehele verkoop van je huis al voor te bereiden maar nog niet de markt op te gaan. Wat we doen is alles tot in de puntjes voorbereiden. We maken professionele foto’s van je huis. We stellen een magazine samen en meten het huis in volgens de meetinstructie. We zorgen dat alles in de startblokken staat. Jouw verkoopobject staat dan binnen een uur op Funda. Dus met Pit makelaars is óók eerst kopen en dan pas verkopen een weloverwogen keuze.