de sleutel tot ieders droomhuis

Met welke kosten moet je rekening houden als je voor het eerst een woning koopt?

15 maart 2021

Het kopen van jouw eerste eigen woning is natuurlijk heel spannend. Logisch ook, want het is niet zomaar de eerste de beste aankoop en er komt financieel gezien ook een heleboel bij kijken. Kosten waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, taxatiekosten om de financiering voor de woning aan te kunnen vragen, maar ook notariskosten, kosten voor een eventuele bouwkundige keuring en kosten voor de aankoopmakelaar.  

Om je eerste huis te kunnen aanschaffen heb je spaargeld nodig. Het is eigenlijk niet mogelijk een huis te kopen zonder deels eigen geld in te moeten leggen. Dit komt door de spelregels rondom hypotheken. Je mag maximaal 100% van de koopsom lenen. Hierdoor kan je de kosten koper dus niet meer meefinancieren in jouw hypotheek. De notaris en overdrachtsbelasting zul je dus uit eigen middelen moeten betalen.  

Wij van Pit makelaars begrijpen dat er veel op jou af komt en dat je waarschijnlijk met vragen loopt rondom het kopen van jouw eerste eigen woning. Neem daarom gerust contact met ons op, wij maken graag tijd vrij om rustig uit te leggen welke stappen er komen kijken bij de koop van je eerste huis. Wij zorgen voor de koffie en praten je helemaal bij. 

Aftrekbare kosten 

Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je één keer mag aftrekken bij de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald. Je mag alleen kosten aftrekken voor het deel van jouw hypotheek of lening dat te maken heeft met de eigen woning. Bijvoorbeeld kosten van de hypotheek om de woning te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Denk hierbij onder andere aan de advies- en bemiddelingskosten voor jouw hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Maar ook de taxatiekosten om de lening te verkrijgen en eventuele kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn posten die eenmalig mogen worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Ook de rente over jouw hypotheek is aftrekbaar 

Er zijn ook kosten die niet aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de makelaarscourtage, kadastrale rechten voor de koopakte, verbouwingskosten of de overdrachtsbelasting. Kort samengevat zijn de kosten die betrekking hebben op de hypotheek van je woning aftrekbaar. 

Ben jij financieel voorbereid? 

Wij raden je aan voor je de eerste bezichtiging gaat plannen jezelf heel goed financieel voor te bereiden. In de huidige overspannen markt moet je heel vaak snel een beslissing nemen en een bod uit brengen om kans te maken op jouw droomhuisOok wil je niet teleurgesteld worden na het bekijken van het huis en er achter komen dat je het niet kan betalen. Het is daarom een must om te weten wat je kan lenen en hoe hoog de hypotheek is die je kan krijgen. De eerste stap in het zoekproces is in kaart brengen hoe je er financieel voor staat. Dit kan heel eenvoudig door een gesprek met een adviseur. Casper Beerens van Huis & Hypotheek Veldhoven is een expert die kansen ziet en al heel veel starters geholpen heeft. Heb je besloten dat het tijd is voor je eerst huis bel dan eerst even met Casper. Een goed begin is het halve werk.