de sleutel tot ieders droomhuis

Meer mensen op zoek naar een huis dan verkopers, en dan? 

21 december 2020

De concurrentie op de huizenmarkt rondom Eindhoven is moordend. Herken je je de volgende situatie? Je bent al maanden op zoek naar een huis. Je krijgt een melding via de funda app dat er een nieuw huis te koop is in de wijk waar je graag wilt wonen. Je stuurt nog vlug je vriend een app voordat je een vergadering in gaat. ’s Avonds tijdens het eten besluiten jullie een bezichtigingsafspraak te maken. Wanneer je de volgende ochtend de verkopende makelaar belt verteld de medewerker aan de telefoon je dat je op een reservelijst komt omdat ze een stop hebben bij het plannen van bezichtigingen. 

Sinds het begin van de coronacrisis hebben we een enorme stijging in verkeer op funda gezien. In november werd het platform weer bijna 75 miljoen keer bezocht. Ter vergelijking: in november 2019 werd funda ‘slechts’ 58 miljoen keer bezocht. 

De krapte op de woningmarkt neemt toe, het aantal mensen met koopplannen blijft stijgen. Er komen aanzienlijk meer kopers op de markt dan verkopers. De concurrentie per woning blijft toenemen. Dit komt (mede) doordat er minder beschikbare woningen op funda komen.  

Dit is zo teleurstellend en maakt de zoektocht naar jullie droomhuis er niet leuker op. Steeds meer mensen doen daarom concessies op hun wooneisen. Onderzoek op funda laat zijn dat er veel meer huizenzoekers zijn dan het aantal potentiële verkopers. Dit is natuurlijk erg vervelend voor consumenten die op zoek zijn naar een droomhuis. Daarom stellen steeds meer mensen hun wooneisen bij. De markt is bijzonder krap. Funda heeft dit verder uitgezocht en ziet dat een meerderheid van mensen met een koopintentie denkt dat ze in deze markt weinig kans van slagen hebben. 

Concessies op de woningmarkt
Concurrentie speelt hierbij de grootste rol, vooral onder starters en kopers met een budget tot € 400.000. Dit houdt kopers echter niet tegen, omdat de behoefte aan een nieuwe woning te groot is. Wel doet men meer concessies: 69% van de consumenten die verwacht te kunnen slagen, denkt dat het alleen lukt als ze hun plannen bijstellen. ‘Dat betekent dus eigenlijk dat de meeste consumenten in deze markt een ander huis vinden dan ze oorspronkelijk zoeken,’ stelt Funda. Slechts een kleine groep (13%) verwacht wegens voldoende budget een woning te kunnen vinden die aan alle eisen voldoet. 

Overbieden op huis
In totaal blijft 41% van de potentiële kopers optimistisch over hun koopkansen. Van die optimistische groep verwacht een klein deel concessies te moeten doen op de gewenste regio. Meer dan de helft stelt eerder de eisen aan de woning zelf bij. De prijs staat daarbij op nummer één. Concessies doen op prijs betekent voor kopers in deze markt meer betalen, ofwel overbieden. We zien dan ook een stijgend aantal kopers dat overbiedt. Hier kleeft een groot een risico. Onze ervaring leert dat wanneer gegadigden een aantal keer mis grijpen bij een biedingsprocedure ze steeds extremere biedingen uitbrengen. Het bod zou natuurlijk altijd in relatie tot de waarde van het huis moeten staan. 

Concessies doen is niet erg wanneer je het niet doet vanuit de emotie. Neem een weloverwogen beslissing bij de aankoop van een huis. Laat je emoties niet de overhand nemen en denk goed na voor je een bod uit brengt. Bereid je zelf goed voor en verdiep je in wat je gaat kopen. Vraag bij de verkopende makelaar of je de lijst van zaken en de vragenlijst in mag zien. Vraag ook goed na of er bijzonderheden zijn zoals de aanwezigheid van asbest of een olietank. Breng goed in kaart wat de waarde vergelijkbare woningen in de wijk. Heb je vragen? Neem rustig contact met ons op. Wij van Pit Makelaars helpen je graag.