de sleutel tot ieders droomhuis

Je woning leeg verkopen of toch inrichten?

22 januari 2019

Een vraagstuk waar veel huizenverkopers over nadenken. Is het een goed idee om je woning leeg te verkopen of is het toch beter om het in te richten? Wij van Pit makelaars geven je daar graag advies over in deze nieuwe blog.

Leeg in de verkoop
Je kunt je huis leeg in de verkoop zetten. Wanneer je hier voor kiest , zorg dan dat alles tot in de puntjes afgewerkt is. Als het gehele huis namelijk leeg staat, vallen zelfs de kleinste mankementjes op. Ieder loszittend plintje of vlekje op de vloer wordt gezien. Als koper neig je dan sneller te richten op de negatieve elementen van een ruimte.

Vaak zijn er misvattingen wat betreft de verkoop van een leegstaand huis. Er zijn verkopers die denken dat de (potentiële) kopers de grootte van de ruimte zien en daardoor een koopbeslissing nemen. Meestal gebeurt dit niet. Menigmaal kunnen de kopers de ruimte niet goed inschatten, door bijvoorbeeld te weinig inlevingsvermogen. Jammer, want zo worden de mogelijkheden van een ruimte dus niet gezien. Veel kijkers geven aan bij een leegstaand huis niet goed te kunnen zien of hun meubels passen. Het is ook moeilijk je thuis te voelen. Een huis kopen is eigenlijk vergelijkbaar met het kopen van een jas. Het moet passen. Wanneer je in een leeg huis komt krijg je zelden het gevoel dat je jezelf thuis voelt.

Het huis inrichten
De tegenovergestelde optie is om de woning ingericht te verkopen. Deze optie brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo kunnen potentiële kopers van een huis een betere inschatting van de ruimte maken. Als er bijvoorbeeld een zithoek en een eettafel in een woonkamer staan ziet men sneller mogelijkheden. Naast dat een ingericht huis een betere inschatting van de ruimtes geeft, geeft het ook een bepaalde sfeer. Met de inrichting van een woning kun je spelen. Denk na over welke sfeer je teweeg wilt brengen. Vaak slaat dit aan op de kopers, wat weer invloed zal hebben op de verkoop van je huis.

De praktijk
Onlangs hebben wij een appartement in Meerhoven aan de Grasbaan verkocht. Dit appartement had tijdens de crisis meerdere jaren te koop gestaan. Na vertrek van de laatste huurder besloot de eigenaar een nieuwe poging tot verkoop te wagen. We maakten kennis in een leeg appartement. In goed overleg met de eigenaar en Spot On Vastgoedstyling besloten we voor volledige inrichting en restyling te gaan. We regelden een schilder en zelfs de oude vloerbedekking werd vervangen door eigentijds laminaat.

Direct na plaatsing op internet stond de telefoon roodgloeiend. We hebben in 1 week ruim 25 gegadigden ontvangen en een uitstekende koper gevonden. De review van de verkoper zegt genoeg: ‘Pit makelaars heeft de verkoop van mijn appartement zeer deskundig en voortvarend begeleid. Het was een goed voorbereide, korte campagne eindigend in een inschrijving met verschillende biedingen.’

Hieruit blijkt maar weer eens dat de verkoop van een volledig ingericht huis echt werkt.  Het is duidelijk dat het beter is om je woning te verkopen mét interieur. Hierdoor kan de koper zich beter inleven en ziet meer mogelijkheden dan bij een leegstaand huis.

Benieuwd hoe jij dit voor jouw woning kan aanpakken? Neem dan contact met ons op via www.pitmakelaars.com of bel naar 040-2553003