de sleutel tot ieders droomhuis

Eenmaal, andermaal.. verkocht!

01 oktober 2018

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. De volgende stap die je gaat ondernemen is het uitbrengen van een bod. Wat natuurlijk een spannende fase is, want in de huidige woningmarkt is het erop of eronder. Een bod doen lijkt misschien simpel, maar zo eenvoudig is het meestal niet. Vooral omdat het bieden niet altijd op dezelfde manier in zijn werk gaat. In deze blog lees je de meest voorkomende vormen van bieden.  

 Bieden onder de vraagprijs
Bieden onder de vraagprijs is een zet die je als potentiële koper natuurlijk het liefste doet. Uitgegaan van de vraagprijs doe je bij de verkopend makelaar een voorstel voor de koopprijs. Dit kan schriftelijk, telefonisch en soms ook op de website van de verkopend makelaar. Een tip hierbij: stuur een mailtje na met daarin je bod. Zo heb je altijd een kopie van je uitspraak bij de hand. In veel gevallen doen de verkopers een tegenbod en wordt er een tijdje over en weer onderhandeld. Deze onderhandeling kan gaat natuurlijk over de koopprijs. LET OP: vergeet bij het onderhandelen ook niet te praten over de voorwaarden. Denk hierbij aan de gewenste leverdatum maar ook aan ontbindende voorwaarden zoals de mogelijkheid voor een bouwtechnische keuring of de ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. 

Bieden bij inschrijving
Dit is een vorm van bieden die enorm prijsopdrijvend werkt. Belangrijk hierbij is dat je je hoofd koel houdt. Want met weinig aanbod en veel gegadigden gaat het bieden er vaak heel anders aan toe. Vaak is het de bedoeling dat je kort na de bezichtiging dien je een ultiem bod uit te brengt. De verkopend makelaar heeft in overleg met de eigenaar bepaald hoe de verkoopprocedure precies gaat verlopen. Dit noemt men bieden bij inschrijving. Alle geïnteresseerden moeten voor een bepaalde tijd een bod indienen. Vaak heeft de verkopende partij een inschrijfformulier gemaakt. Op dit formulier kun je jouw bod kenbaar maken. Je kunt er daarna van uit gaan dat de verkopers de meest gunstige bieding kiezen. Onderhandelen zit er vaak niet in. De gunstigste bieding is niet altijd de hoogste bieding te zijn. Een lagere bieding zonder ontbindende voorwaarden geeft direct zekerheid bij de verkoper. Wanneer er geen ontbindende voorwaarden staan in de koopakte is na het verlopen van de drie dagen bedenktijd de koop definitief. Op dat moment kan bij de verkoper echt de vlag uit en kan hij zonder risico een andere woning aan gaan schaffen. 

De onderhandeling
Maar wanneer ben je nu officieel in onderhandeling? Bij een eerste bod is dat nog niet het geval. Pas wanneer de verkoper reageert op jouw bod en een tegenvoorstel doet, is de onderhandeling officieel van start gegaan. Daarnaast is een bod pas bindend als de verkoper officieel akkoord gaat en de verkoop schriftelijk heeft vastgelegd in een koopovereenkomst. In de volksmond wordt dit wel eens de voorlopige koopakte genoemd. Dit is zo ontstaan omdat de levering en de sleuteloverdracht pas later plaats vindt. De koopakte wordt door beide partijen. Heeft deze handeling nog niet plaatsgevonden? Dan kan de verkoper gewoon nog andere biedingen in overweging nemen. De koop is pas definitief als er een koopakte is opgesteld die door beide partijen is ondertekend. Zorg dus nadat je mondeling overeenstemming hebt bereikt dat je de gemaakte afspraken zo snel mogelijk in een koopakte vast legt. 

Conclusie
Doe goed onderzoek voor het bieden! Verdiep je met een aankoopmakelaar in de huidige markt en denk goed na over je eerste bod. Houd hierbij rekening met de concurrentie, de waarde van een woning en natuurlijk je eigen budget.  

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het onderhandeltraject? Wij van Pit makelaars voorzien je graag van de nodige hulp! Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.