de sleutel tot ieders droomhuis

De stand van zaken op de Nederlandse woningmarkt

03 augustus 2020

De wereld raakt gewend aan het nieuwe normaal. Hoe zit dat met de woningmarkt? Als je ons twee maanden geleden zou vragen hoe de Nederlandse woningmarkt eruit zag, dan had je een heel ander antwoord gekregen. Daarom hebben we de belangrijkste dingen die je moet weten over de Nederlandse woningmarkt, inclusief actuele trends, op een rijtje gezet.  

De eerste helft van 2020 

De afgelopen jaren is de vraag naar huizen flink gestegen. De prijzen stegen mee omdat de vraag altijd groter was dan het aanbod. Begin 2020 was er een tekort van zo’n 300.000 woningen. Nadat in maart en april minder huizen werden verkocht als gevolg van social distancing zien we de verkoop nu weer stijgen – in juni hebben we zelfs de beste week tot nu toe gezien dit jaar! De verkoopcijfers liggen momenteel weer op hetzelfde niveau als in 2019.  

Vertrouwen in de woningmarkt 

Als we de meest recente NVM-cijfers mogen geloven hebben mensen hun langetermijn-vertrouwen uitgesproken in de woningmarkt. Het is een goede ontwikkeling dat mensen vertrouwen verkiezen boven voorzichtigheid. Een positieve ontwikkeling waarmee de woningmarkt afstand neemt van de negatieve voorspellingen, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes: “Bij het kopen en verkopen van een huis denken consumenten niet op korte maar op lange termijn. Het laat zien dat mensen er vertrouwen in hebben dat het kopen van een huis verstandig is.” 

Meer huizen aangeboden 

Grijp dus nu je kans als je op zoek bent naar een nieuw huis! Het huizenaanbod is gestegen sinds de start van de intelligente lockdown. In de afgelopen drie maanden was het gemiddeld aantal huizen dat per week te koop werd aangeboden hoger dan in de weken vóór corona. Dat betekent dat er meer huizen worden aangeboden, ook in traditioneel drukke stedelijke regio’s als Eindhoven en Veldhoven.  

Meer moeilijkheden voor beleggers 

De Nederlandse overheid maakt het voor beleggers steeds moeilijker huizen te kopen om te verhuren. Hypotheekregels worden aangescherpt en ze hebben te maken met de zogenaamde bewoningsplichtDit is goed nieuws voor particuliere kopers, omdat ze minder ‘oneerlijke’ concurrenten hebben. 

Vind je weg op de woningmarkt 

Hoewel het toegenomen aanbod goed is voor de woningmarkt, betekent dit niet dat de woningnood is weggevallen. Vooral in deze tijden blijft het soms lastig om je weg te vinden op de woningmarktDaarom is het raadzaam om advies in te schakelen bij een makelaar met veel kennis van de regio waarin jij op zoek bent.  

Ben jij op zoek naar een nieuw huis, of denk je na over kopen of verkopen? Neem contact op met Pit makelaars voor persoonlijke begeleiding en advies – voor alles van social distancing bij woonbezoeken tot het vinden van de perfecte woning voor jouw persoonlijke omstandigheden.