de sleutel tot ieders droomhuis

Dankzij deze tips loopt je bezichtiging vlekkeloos

15 maart 2019

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk en voorkomt teleurstellingen! Bereid je daarom te allen tijde goed voor zodra je een huis gaat bezichtigen. Met onderstaande tips kan er niks misgaan. 

Bekijk de woning online
Het is zonde van je tijd om ieder huis dat je tegenkomt binnen te stappen. Bekijk de woning daarom vooraf online, zowel de foto’s als de tekeningen. Naast het beeld dat de foto’s geven, geeft de tekening een werkelijk beeld qua maten en indeling. Vraag jezelf af of de kamers voldoende groot zijn en of de woning voldoet aan je eisen. Ook is het aan te raden om tekeningen te vergelijken (nieuwe versus huidige woning).

Tip: maak een print van de tekeningen en noteer de maten van je huidige woning. Zo kun je goed vergelijken of de te bekijken woning voldoet aan je eisen.

Scan de omgeving
Voordat je gaat bezichtigen is het tevens verstandig de omgeving goed te bekijken. Voelt de omgeving vertrouwd en voldoet de omgeving aan jouw eisen? Bezoek de buurt bijvoorbeeld eens, om te kijken of jij je hier thuis zou voelen. Maak een praatje met andere bewoners, kijk of er voldoende parkeerruimte is en of de school, snelweg en supermarkt goed bereikbaar zijn.

Buitenaanzicht
Verder is het verstandig om het buitenaanzicht van de woning goed te bekijken. Zonder een afspraak is bijvoorbeeld al goed te zien of een tuin verzorgd is (en die van de buren) en of de muren en het dak in goede staat zijn. Een aantal vragen over het huis zijn vooraf al te beantwoorden. Wat is de staat van het voegwerk? Staat de woning scheef? Zijn er scheuren in de buitengevel?

Als je bovenstaande punten allemaal volgt, voorkom je onnodige bezichtigingen. Je wilt natuurlijk alleen een kijkafspraak plannen voor de huizen die écht de moeite waard zijn.

Ben op tijd
Zodra de bezichtiging gepland staat, zijn er weer andere factoren van belang. Allereest is het belangrijk je tijd goed te benutten. Door ruim van tevoren aanwezig te zijn op locatie benut je alle tijd die je van de verkoper of de makelaar krijgt in de woning. Je maakt een goede indruk en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Zoals bijvoorbeeld; Heb je hier lang gewoond? Waarom ga je verhuizen? Heb je leuk contact met de buren? etc.

Ga af op je gevoel
De eerste bezichtiging van een huis is erg belangrijk. Je bepaalt of dit je nieuwe thuis kan worden. Ga hierbij daarom altijd af op je gevoel. Een huis moet ‘goed zitten, zoals een nieuwe jas’ . Ga even (letterlijk) op de bank zitten en ervaar de ruimte vanuit een ander perspectief dan wanneer je staat.
Bij een tweede bezoek kun je meer (technische) details bekijken. Je hebt mogelijk nog wat punten opgeschreven die je bij het eerste bezoek niet hebt gezien. Bij de tweede bezichtiging is het belangrijk om details te bekijken. Sluit alle deuren en kijk eens goed in de keukenkastjes. Hoe is de kwaliteit? Kortom, kijk goed in alle hoeken van de woning.

Stel vragen!
Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht. De verkoper daarentegen heeft een mededelingsplicht. Let bijvoorbeeld op vocht in de kruipruimte. Kun je er makkelijk komen? Staat er water in? Ga je neus achterna. Ruikt het muf? Wanneer dit het geval is kan er weleens iets vochtigs aan het schimmelen zijn.

Na de bezichtiging
Het is verstandig om na de bezichtiging altijd wat te laten weten. Wanneer je dit niet doet verspeel je de mogelijkheid op een andere mooie aanbieding van de verkopende makelaar. Door middel van jouw feedback kan deze makelaar in de toekomst iets anders aanbieden wat beter bij je zou passen.

Droomhuis gevonden?!
Uiteindelijk heb jij jouw droomhuis gevonden en wil je overgaan tot aankoop. Voordat je tot aankoop over gaat, zijn er een aantal vragen die erg belangrijk zijn om te weten. Hoeveel is het huis echt waard? Wat moet ik bieden? Zijn er gebreken? Om antwoord op deze vragen te vinden is het verstandig een eigen makelaar in de arm te nemen. Bij de grootste aankoop van je leven wil je natuurlijk wel een specialist die jou kan helpen bij deze belangrijke keuze.

De hulp van Pit makelaars inschakelen? Dat kan! Klik hier om contact op te nemen.