de sleutel tot ieders droomhuis

Checklist voor het kopen van een huis

26 juli 2019

Wanneer je een woning wilt gaan kopen is het goed om te weten waar je op moet letten en waar je zeker aan moet denken. Erg leuk, maar ook spannend – zeker als het je eerste woning is. Met onze checklist kun je met een gerust hart de woningmarkt betreden (ook als het niet je eerste keer is).

0. Hypotheekbedrag

Begin je zoektocht pas echt als je weet wat je kunt betalen. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? En hoeveel spaargeld heb je voor je nieuwe huis ter beschikking. Deze wetenschap is een belangrijk uitgangspunt voor de volgende stap.

1. Oriëntatie

Wat voor woning zoek je? En waar staat dat huis idealiter? Er zijn tal van vragen die je jezelf kunt stellen om zo de eisen voor jouw volgende woning op een rijtje te krijgen. Het type woning en de locatie zijn daar slechts een klein onderdeel van; denk daarnaast ook aan het aantal kamers, garage, tuin, indeling, nabije voorzieningen, en ga zo maar door.

2. Bezichtigingen

Misschien wel de allerleukste fase: woningen bezichtigen! Hier geldt: hoe meer, hoe beter. Je krijgt zo steeds een beter beeld van wat je wilt en waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het huis, indeling, bergruimtes, buitenruimte, en of de vraagprijs ook in verhouding is.

3. Breng een bod uit

Wanneer je weet waar je zou willen wonen kun je een bod gaan uitbrengen. Bepaal hoeveel je wilt betalen en bekijk ook wat redelijk is, bijvoorbeeld aan de hand van de gerealiseerde verkoopprijzen van woningen die onlangs in de buurt verkocht zijn.

4. Sluit de koop

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd – jij bent de gelukkige die eigenaar gaat worden! Nu is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. Denk daarbij vooral aan de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden. Je bent pas koper na het ondertekenen van de koopakte.

5. Hypotheek regelen

Nadat je bod geaccepteerd is kun je beginnen met je hypotheekaanvraag. Jouw hypotheekadviseur kan je helpen met het aanvragen van het juiste type hypotheek. Denk ook aan de bijkomende kosten van het kopen van een woning en aan je maandelijkse lasten.

6. Ga naar de notaris

Bij de notaris teken je de eigendomsakte waarmee de woning ook echt van jou wordt. Controleer of het huis zoals afgesproken is opgeleverd en of de akte geen fouten bevat. Wanneer je dat wilt, kan een notaris ook een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap opstellen.

De kracht van de aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan jou tijdens elke stap van het aankoopproces bijstaan. Zij kan jou leuke woningen onder de aandacht brengen. Ze kan aanwezig zijn bij bezichtigingen voor dingen die jou misschien niet op zouden vallen. Ook kan ze zorgen dat jij niet te veel betaalt wanneer ze in onderhandeling gaat met de verkopende partij of jou helpt met het uitbrengen van een bod. Des te meer reden om een aankoopmakelaar in de arm te nemen!