de sleutel tot ieders droomhuis

Afnemend aanbod blijft huizenprijzen omhoog jagen; starters en middeninkomens zijn hiervan de dupe

11 oktober 2018

Vandaag kwam NVM naar buiten met zorgwekkende cijfers voor het 3e kwartaal van 2018. Zoals zij het mooi verwoorden heerst er ‘Code Rood’ op de woningmarkt. NVM pleitte tijdens Prinsjesdag al voor een Nationaal Woningbouwplan. Het idee hierachter is om tot 2030, 1 miljoen nieuwe woningen in Nederland te gaan bouwen. Wordt er volgens hen niet snel gehandeld, dan geraakt de woningmarkt volledig in een vicieuze cirkel en bouwen we een nóg grotere achterstand op.

De woningmarktcijfers onder vuur
In totaal werden er dit kwartaal ruim 36.000 woningen verkocht door NVM-makelaars, 4.700 minder ten opzichte van vorig jaar. Met andere woorden; het woningaanbod in Nederland is in een jaar tijd met maar liefst 30% gedaald. Ook blijven nog steeds de transactieprijzen stijgen. De transactieprijs van woningen is het afgelopen kwartaal gestegen tot een gemiddeld bedrag van 292.000 euro. Het gaat hier om een stijging van 10,3% in vergelijking tot de cijfers van vorig jaar.

Starters en middeninkomens zijn de dupe
Vooral de starters en middeninkomens worden door het hele gebeuren buitenspel gezet. In het ergste geval blijft men voortaan tot zijn of haar 30ste thuis wonen. Simpelweg omdat er niets (betaalbaars) te kopen of huren valt. Voor starters op de woningmarkt zouden deze nieuwbouwplannen als geroepen komen. De doelstelling van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar wordt op dit moment namelijk bij lange na niet gehaald.

Andere factoren die het aanbod verkleinen
Maar er zijn ook andere factoren waardoor nieuwbouw achterblijft. Zo is er tegenwoordig meer onduidelijkheid over de visie waar en hoe er gebouwd en ontwikkeld moet worden. Maar ook zouden woningcorporaties te veel worden belast, waardoor er minder geld overblijft voor investeringen. Wat betreft de huidige woningen is te zien dat beleggers, expats en werkgevers de consumentenkeuze ook erg verkrappen.

Verwachting NVM 4e kwartaal
Verwacht wordt dat ook het aankomende kwartaal het krappe aanbod en de blijvende prijsstijgingen centraal zullen staan. NVM houdt hierbij rekening met 7% tot 10% daling in het aantal transacties. Ook omdat er natuurlijk weinig aanbod is, zullen er minder transacties plaatsvinden dan normaal gesproken in een vierde kwartaal. Daarnaast wordt verwacht dat de prijsontwikkeling een plus doormaakt van 8% tot 10%.

In deze onvoorspelbare woningmarkt is het omarmen van een goede makelaar van belang. Wij van Pit makelaars doen er altijd alles aan om ook voor jullie een droompaleisje te vinden. Ondanks de krapte weten we als aankoopmakelaar steeds opnieuw de pareltjes uit het aanbod te halen. Wil je meer informatie over hoe je met hulp van onze lokale marktkennis en ons grote netwerk wel een leuk huis kunt kopen? Neem dan eens contact op.